donderdag 2 augustus 2012

Nieuwe UPS bestelwagen veel lichter

United Parcel Service (UPS) bespaart met een herontwerp van de bekende bruine bestelwagens brandstofkosten door het lagere eigen gewicht.

Door toepassing van kunststoffen en glasvezel composieten in plaats van de standaard aluminium opbouw kon een gewichtsbesparing van 400 kg worden bereikt. UPS testte het nieuwe concept gedurende een pilot program van een jaar. Hierbij werd de sterkte, duurzaamheid en reparatiekwaliteit van de materialen en opbouwconstructie onderzocht. Ook de aerodynamica en telematica aan boord kregen aandacht. 

UPS

De tests werd uitgevoerd op vijf CV-23 prototypes van bouwer Utilimaster onder diverse extreme klimaat- en wegcondities in de VS. De opbouw is zodanig modulair geconstrueerd dat componenten eenvoudig vervangen kunnen worden. Door het lichtere concept denkt UPS enkele procenten brandstof te besparen. Men spreekt zelfs van besparingen tot 40 procent. UPS plant nu voor dit jaar 150 nieuwe bestelwagens met deze composietopbouw te bestellen bij het Amerikaanse Utilimaster.

(bron: TTM, Arjan Velthoven)