dinsdag 7 augustus 2012

Citroen HY is 65 jaar


De Citroën HY viert een jubileum: het is precies 65 jaar geleden dat deze auto werd geïntroduceerd! Citroën HY clubs uit binnen- en buitenland vieren dit internationale feest het eerste weekend van augustus in Zeewolde. 

De Citroën HY werd in het najaar van 1947 geïntroduceerd. De vormgeving was puur functioneel: zo werd er vanwege gebrek aan grondstoffen in de ontwerpperiode ribbelplaatwerk gebruikt om dun materiaal te verstevigen. Mechanisch gezien werd deze auto gebaseerd op de Traction Avant, later werd de HY voorzien van het motorblok dat eveneens te vinden was in de ID19. De HY is tot 14 december 1981 in productie geweest, en de totale teller qua productie staat op 473.289 exemplaren.

Citroen HY is jarig

De HY heeft een Nederlands tintje, niet in de laatste plaats vanwege de grote groep Nederlandse liefhebbers die zich in clubverband hebben verenigd en het jubileum komend weekend vieren. In Nederland, op het Stadionplein, werden bovendien tussen 1969 en 1970 maar liefst 10.000 exemplaren geassembleerd.


(bron: www.bestelauto.nl)