woensdag 14 september 2011

Volkswagen maakt de zuinigste Multivan ooit

We worden de laatste tijd bedolven onder berichten over kleine zuinige autootjes, maar Volkswagen let ook nog op het grotere werk. Op de IAA in Frankfurt staat namelijk deze vernieuwde Multivan Bluemotion, en dat is meteen de zuinigste Multivan die ooit van de band rolde.

Wolfsburg past een beproefd recept toe om de Multivan efficiënter te maken: Bluemotion. Daarbij moet je denken aan het bekende riedeltje van ingrepen zoals de introductie van een stop/startsysteem en een mechanisme om remenergie terug te winnen. Bovendien is het koetswerk aan de buitenkant gladder en aerodynamischer gemaakt en rolt de zuinigste Multivan op banden met verlaagde rolweerstand.



Het resultaat daarvan is niet wereldschokkend, maar de standaard gemonteerde 2,0-liter TDI dieselmotor is sterker én toch zuiniger dan voorheen. Voorheen leverde de motor 102 pk, terwijl de teller voortaan op 114 paardenkrachten staat. Bovendien vraagt de Multivan met een gemiddeld verbruik van 6,4 liter bijna een liter minder diesel per honderd kilometer dan zijn voorganger. De CO2-uitstoot is zodoende gedaald met vierentwintig gram tot 169 gram CO2 per kilometer. Ook bij een grote auto zijn het de kleine dingen die het hem doen, zullen we maar zeggen…

Volkswagen Multivan BlueMotion




(bron: AutoWeek)